O firmě PFEIL

Společnost byla založena v roce 1902 ve švýcarském městě Langenthal, jako továrna na výrobu řezných nástrojů. V současné době se věnuje zejména produkci profesionálních řezbářských dlát a chirurgických nástrojů. První řezbářská dláta byla vyrobena v roce 1942 a během krátké doby si vytvořila mnoho stoupenců nejen mezi profesionálními řezbáři, ale také mezi amatéry v mnoha zemích světa. Nápis „SWISS MADE" může být použit pouze u výrobků nejvyšší kvality.

Řezbářská dláta jsou kovaná ze speciální slitiny z chromvanadové oceli, která je vyráběna podle specifikace firmy Pfeil. Všechny výrobky jsou kované.
Čepel je dlouhá 110 - 135 mm. Celková délka dlát je 245 - 270 mm. Jedinečný výrobní proces zaručuje stejnou kvalitu dlát. Čepele jsou elektronicky kaleny v toleranci 59 - 61° RC.
Všechny výrobky jsou označeny identifikačními čísly. První číslo znamená profil, druhé číslo udává šířku v milimetrech.
Dláta se dodávají nabroušená, obtažená a v plastikových ochranných pouzdrech.

Broušení


Úhel břitu je mezi 17° - 25°, v závislosti na velikosti a použití dláta, nebo nože. Dláta mohou být broušena různými brusnými nástroji. V každém případě pro strojní broušení je vhodné použít brusku s vodou chlazeným kotoučem.

Při broušení musí být dodržována pravidla vyobrazená níže.

1. Správný tvar břitu 17° - 25°

Správné broušení

Špatný tvar břitu.
Konkávní brus
Konkávní brus
Konvexní brus

Konvexní brus

2. Úhel břitu 17° - měkké dřevo
Úhel břitu 25° - tvrdé dřevo

3. Během strojního broušení se čepel nesmí zabarvit žlutě, modře ani šedě, dojde ke ztrátě tvrdosti.
4. Zabarvená ocel musí být kompletně odbroušena.
5. Pro ruční broušení jsou vhodné brusné kameny zrnitosti 80 - 120 .
6. Na dobrušování doporučujeme kameny zrnitosti 250 - 1000.
7. Pro obtahování je vhodná zrnitost 6000 - 8000.

Manipulace

1. S řezbářskými dláty musí být zacházeno opatrně. Uchovávejte je v dřevěné skříni, nebo v koženém pouzdře - roli, atp.
2. Dláta uchovávejte v suchém prostředí. Ve vlhku mohou korodovat.
3. Pokud s dláty nebudete delší dobu pracovat, doporučujeme potřít čepel tenkou vrstvou oleje.

 

Michal Molín | Písecká 1965/1 | Praha 3 - Vinohrady
tel/fax: +420 220 879 458 | mobil: +420 606 426 697
email: info@michalmolin.cz